Tandlæge ordbog

Ofte stillede spørgsmål om tandpleje

Her findes du svar på ofte stillede spørgsmål.

Hvis du ikke finder svar her, er du velkomne til at kontakte os: info@tandcity.dk eller +45 44 53 00 00.

Akut

Alle kan få brug en tandlæge akut. Det kan være en tand, der knækker fredag eftermiddag, eller en gammel krone, der sidder fast i morgenmaden søndag morgen. Hos TandCity har vi åbent, når du har fri. Dvs. hver weekend – både lørdag og søndag – samt alle hverdage helt fra kl. 7.00 til kl 20.00. Vi bestræber os på at finde en tid til dig så hurtigt som muligt, og i lang de fleste tilfælde samme dag. Der er ingen gebyrer eller ekstra betaling, så en akut behandling koster det samme som enhver anden behandling. Vores mål er at gøre dig smertefri og funktionsdygtig, og ønsker du den endelige behandling med det samme, kan vi oftest klare det. Ellers finder vi en midlertidig løsning og laver et overslag på den endelige behandling. Vi har brug for, du ringer i forvejen, så vi kan sætte den rette mængde tid af. Så når problemet opstår, ringer du 44 53 00 00, og så vil vi forsøge at hjælpe dig med dit akutte tandproblem.

Behandlinger

Hos TandCity kan vi tilbyde stort set alle former for tandbehandling. Alt lige fra eftersyn og tandrensninger, til fyldninger, rodbehandlinger, kroner og broer. Vi udfører større operationer i form af fjernelse af visdomstænder, implantatbehandlinger og knogleopbygning, og det er altid en tandlæge, der behandler dig. Vi kan også hjælpe dig med kosmetiske behandlinger såsom porcelænsfacader, blegning og tandretning. Vi guider dig gennem de forskellige behandlinger, og oftest er der flere alternativer. Er du f.eks. ked af udseendet af dit smil, kan vi tilbyde flere former for behandlinger, så vi sammen kan finde den løsning, der passer dig bedst. Alle vores behandlinger udføres efter veldokumenterede principper, så vi holder et højt fagligt niveau, lige meget hvilken behandling, der er tale om. Vi ønsker en god dialog om dine ønsker og forventninger, for alle vores patienter skal være tilfredse med den behandling, de får.

Betaling

Mange synes, tandlægebesøg er en dyr fornøjelse. Ja, de fleste synes faktisk slet ikke, det er en fornøjelse. Det ved vi godt, og vi er faktisk også mennesker med forståelse for smerter, lille økonomisk råderum og akutte problemer. Vi skal selvfølgelig have betaling for vores arbejde, lige såvel som alle andre. Derfor skal du som udgangspunkt betale din regning samme dag, du får behandlingen. Det svarer til at betale for sine varer samme dag, du går i butikker. De fleste priser er endda fastsat af sygesikringen, så dit eftersyn m.m. koster altså præcis det samme lige meget hvilken tandlæge i Danmark, du vælger. Enkelte priser fastsætter vi selv. Der kan være forskel i materialer og tidsforbrug, men du kan altid få et overslag, inden vi går i gang. Vi siger som udgangspunkt, at du skal kunne betale for en undersøgelse og evt. røntgenbilleder første gang, du er her, og kræver det så en større behandling, kan vi oftest finde en afdragsordning, så du kan betale over et par måneder. Desuden er der studierabat på flere af vores behandlinger, og er du medlem af sygeforsikringen Danmark, er der oftest også penge at spare.

Blegning

Det yderste lag på tanden kaldes emaljen. Emaljen kan blive misfarvet som følge af tobak, rødvin, kaffe og the, og i nogle tilfælde er misfarvningen gået så dybt ind i emaljen, at almindelig afpudsning og tandrensning ikke tilfredsstiller dit behov. Så kan vi tilbyde tandblegning. Hos TandCity tilbyder vi såkaldt hjemmeblegning. Det kræver 3 besøg hos os. Ved første besøg tager vi aftryk af dine tænder, så vi kan lave et par individuelle blegeskinner. Dem udleverer vi ved andet besøg, hvor vi også tager kliniske fotos af dine tænder samt pudser dem. Du får udleveret blegegel samt instrukser, og så er du klar til at blege derhjemme. Typisk bleger man 4 timer i døgnet og kan se resultat efter en lille uge. Tænderne kan godt være ekstra følsomme i denne periode, hvilket behandles med fluor. Ved tredje besøg kontrollerer vi farven og tager nye fotos. Typisk holder en blegning mellem 6 mdr. og 2 år, men ønsker du på et senere tidspunkt at blege igen, skal du blot købe ny blegegel og lægge i de eksisterende skinner.

Betændelse

Bakterier er en del af vores krop, og alle mennesker har bakterier i mundhulen. Det er en del af vores normalflora, så bakterier giver altså ikke altid betændelse. Bliver mængden af bakterier for stor, eller kommer der et stort antal af særlige typer bakterier, kan der opstå en infektion og betændelse. Betændelse er mange ting! Tandkødsbetændelse er tilstanden, hvor tandkødet bløder og er rødt, og oftest kan almindelig tandkødsbetændelse klares med en tandrensning. Så fjerner vi en mængde bakterier og belægninger, så normalfloraen igen opretholdes. Der kan også komme betændelse i de nerver, der er centralt i tænderne, såkaldt pulpitis, og det kan give kraftige smerter, som oftest må behandles med en rodbehandling. Frembrud af visdomstænder kan give lokal betændelse omkring tanden, som kan påvirke gabeevne, alment velvære, og kan udløse feber og hævede lymfekirtler. En tandbyld er en stor betændelse på f.eks. en rodspids, og så bliver man over kort tid meget hævet i dele af ansigtet. I disse tilfælde kan antibiotika blive nødvendigt, hvis vi vurderer, at vores behandling ikke er nok til at få dit eget immunforsvar til at bekæmpe resten af infektionen. Men betændelse er altså ikke altid lig med antibiotika, og vi vil altid forklare dig, hvorfor der er opstået betændelse, og hvilken behandling, der kræves.

 

Hvordan får jeg mit barn til at børste tænder?

Gør det sjovt! Syng, find på en historie eller led efter ”noget” i barnets mund.

Hvis du er entusiastisk omkring dét at børste tænder, smitter det ofte af på dit barn. Børn vil efterligne deres forældre, og derfor er det vigtigt at være et godt eksempel og gøre tandbørstningen til en fælles rutine i hverdagen.

Det er vigtigt, at man ikke giver op, når det føles svært, men at man i stedet forsøger at finde en anden udvej. Tænk på, hvad der sker, hvis det ikke lykkes med tandbørstningen: Smerter, gråd og krævende tandlægebesøg. Spørg gerne din tandlæge til råds (eller måske venner og bekendte) om andre kreative løsninger til at få dit barn til at børste tænder.

Caries

Caries er blot et fint ord for hul i tanden. Caries opstår, hvis bestemte typer bakterier i længere tid har siddet det samme sted på tanden, da bakterierne producerer en syre, der kan opløse emaljen. Går der først hul på emaljen, kan bakterierne komme ind til dentinen, som er det lidt blødere tandvæv, og herfra går det oftest stærkt. Tandvævet opløses, og der kommer et fysisk hul i tanden. Dette behandles ved at fjerne både emalje og dentin, så der kun er sund tandsubstans tilbage, og udfylde hullet med en fyldning. Hvorfor gør caries ondt? Det gør det fordi, der mangler tandsubstans, og dermed er nerven centralt i tanden ikke godt beskyttet mere. Bakterierne danner mere syre, jo mere næring de får, og bakterierne er vilde med sukker. Derfor gør et hul i tanden ondt, hvis du spiser slik el.lign. Når vi tager røntgenbilleder for at se, om der er skjulte huller i tænderne, så er det fordi røntgenbilledet bliver mere mørkt der, hvor der mangler tandsubstans. Små begyndende huller f.eks. mellem tænderne kan oftest behandles med instruktion i f.eks. tandtråd eller pensles med fluor, og så snakker vi om caries obs pro, dvs. vi holder et ekstra øje med udviklingen af evt. caries.

Dentin

Dentinen kaldes også for tandbenet, og er det lag i tanden, der ligger mellem pulpa (nerver og blodkar) og emaljen. Dentinen er mere porøs end emaljen, og består af en masse små rør, dentintubuli. Dentinen er mørkere end emaljen, og er der kommet caries i dentinen, bliver den som karamel, dvs. mørk og klistret. Det er derfor, vi altid prikker med den spidse sonde i et hul i tanden, for at mærke konsistensen på dentinen. På den måde kan vi lettere afgøre, om vi har fået gjort hullet helt rent. Hvis man har haft tendens til at skære tænder, eller på anden måde har slidt sine tænder f.eks. i fronten af underkæben, kan man ofte se, at emaljen er slidt af, og dentinen bliver synlig. Så vil man kunne se en brunlig streg midt på skærefladen af tænderne. Ofte kan man lægge en lille smule plast, så man kosmetisk kan dække dentinen, og samtidig beskytte dentinen mod yderligere slid.

Emaljen

Emaljen er den hårdeste del af tanden, ja faktisk det hårdeste væv, vi har i kroppen. Det er den flotte hvide ”glasur”, der dækker alle vores tænder, og det består af hydroxyapatit. Dets hårdhed er afgørende for, at vores tænder ikke bliver ødelagt, når vi tygger, og at de kan klare så store belastninger, som de rent faktisk kan. Emaljen kan dog demineralisere og nedbrydes, hvis miljøet omkring tanden bliver for surt. Det er f.eks. tilfældet ved påvirkning af syrlige drikke, såsom cola, eller ved gentagne sure opstød eller opkast. Sidder der plak (bakteriebelægning) på tanden i længere tid, kan der udvikles caries. Dvs. bakterierne producerer syrer, der demineraliserer emaljen, og til sidst kommer der et hul. Derfor går vi meget op i god tandhygiejne og brugen af fluortandpasta. Fluor kan nemlig hjælpe den demineraliserede emalje, så der dannes fluorapatit, og denne form kan klare et mere surt miljø, før den demineraliserer. Derfor er der fluor i drikkevandet i Danmark, men man skal altså stadig supplere med fluortandpasta, hvis man vil undgå huller i emaljen.

Facader

Hos nogle er tænderne i fronten ikke så flotte, som de godt kunne tænke sig. Måske er tænderne blevet slidt, eller måske har de en uhensigtsmæssig farve eller form. Nogle former for medicin i barndommen eller endda som påvirkning i forsterstadiet, kan give misfarvninger og fejl i udviklingen af emalje, så tænderne er brunlige og uensartede. Så kan facader komme på tale. Det er tynde porcelænsskaller, som man limer på tænderne. Der behøves kun at blive fjernet en lille mængde tandsubstans, for porcelænet kan laves meget tyndt. Hvis du undrer dig over, hvorfor f.eks. mange amerikanere har et flot smil med store, lige, hvide tænder, så er det i mange tilfælde facader, der har gjort en forskel. Det fantastiske ved tandfacader er, at man med en ikke særlig invasiv behandling kan ende med et meget smukt og holdbart resultat. Kig også på vores galleri, hvor du kan se resultatet af nogle af vores behandlinger med facader.

 

Har tænderne brug for fluor?

Fluor er naturligt forekommende i mange fødevarer samt i vand.

Emaljen, som er den yderste del af tandkronen, består af tætpakkede mineralkrystaller. Hver dag mister man imidlertid mineraler fra indersiden af krystallerne. Dette kaldes demineralisering. Dét at få mineralkrystaller tilbage kaldes remineralisering.

Bakterier (plak), som sætter sig pådine tænder, forårsager en demineralisering. De lever af sukker og andre kulhydrater i munden og producerer syrer, som opløser krystallerne i tandemaljen. Tabet af emalje balanceres af remineraliseringen. I denne proces deponeres der mineraler i spyttet, såsom fluor, fosfat og kalcium, der føres tilbage til emaljen.

Et for stort tab af mineralkrystaller – uden en tilstrækkelig erstatning – fører til, at emaljen nedbrydes. Dette kaldes karies eller huller i tænderne. Når du tilsætter fluor i munden via tandpasta eller drikkevand (ja, det findes i drikkevandet!), samarbejder det med kalcium og fosfat og skaber herigennem et kraftfuldt forsvarssystem for dine tænder. Dette forsvarssystem gør tænderne stærkere og beskytter dem samtidig mod bakterieangreb og nedbrydelse af tandsubstans.

Gammel stationsbygning

TandCity ligger inde i stationsbygningen på Østerport station. Bygningen blev opført i 1896-1897 og er tegnet af arkitekt Heinrich Wenck. Det er en fredet bygning, hvor man kan nyde de smukke grønne og røde søjler, og selvfølgelig har vi bevaret en del af dette udtryk på vores klinik. Så selvom alt inventar er nyt og moderne, så er der stadig søjler, højt til loftet, og et smukt glasparti ud til stationshallen, hvor de store flotte lamper hænger. Vi synes selv, vores placering er perfekt. Nu skal du ikke bruge tid og penge på parkering, inden du skal til os, din tandlæge i København. Du kan tage toget eller bussen helt til døren, og da vores åbningstider er tilpasset en travl hverdag, er der ikke længere nogen undskyldning. Kom ind forbi og se vores klinik og nyd den ro, der er hos os bag glasdøren, på trods af, at vi er i hjertet af Østerbro og København.

Hygiejne

Som sundhedsfaglige personer går vi selvfølgelig meget op i hygiejne. Vi har mange patienter i stolen hver dag, og hvis vi ikke holder et højt hygiejneniveau risikerer vi, at vi alle smitter hinanden. Derfor vasker og spritter vi hænder, bruger mundbind, handsker og briller, og er der tale om en operation, er der sterilt dækket op. Det kan se voldsomt ud med huer, grønne klæder og dragter, men vi vil hellere være på den sikre side. Smitten kan jo gå begge veje, og vi rammes også af en forkølelse til tider, som vi ikke ønsker at give videre. Når vi laver rodbehandlinger, bruger vi en lille gummidug i munden, så kun den tand, der skal rodbehandles er fri. På den måde holder vi spyttet væk, så der ikke kommer unødige bakterier ned i den behandlede tand. Desuden kan vi på den måde skylle med diverse desinficerende væsker, uden at patienten risikerer at sluge det.

Helligdage

Hos TandCity ved vi godt, at tænderne ikke kender datoen. Derfor kan man godt få tandpine en aften, lige op til en ferie, eller lige midt i en række helligdage. Vi mener ikke, det skal koste mere at være uheldig, så vi har åbent på alle helligdage med samme priser som de ”normale” dage. Det er altså ikke dyrere for dig at knække en tand midt i påsken, og vi vil så vidt muligt forsøge at hjælpe dig samme dag eller dagen efter. Du kan naturligvis også få foretaget planlagte tandbehandlinger i helligdagene, så hvis det er svært for dig at finde tid til eftersyn og tandrensninger i hverdagene, kan vi gøre det, når du har fri. Du kan som altid booke din tid online. Vi beder dig om at specificere dit tandproblem, da det gør det lettere for os at beregne hvor lang tid, vi skal bruge. På den måde kan vi optimere tiden, så vi kan hjælpe så mange som muligt.

Implantat

Hos TandCity kan du også få implantater. Et implantat er en titaniumsskrue, der skrues fast i kæbeknoglen, hvor der mangler en tand. Denne skrue kan man så sætte en porcelænskrone fast på, så resultatet bliver meget æstetisk og funktionelt. Tandimplantater er især en god løsning, hvis nabotænderne er intakte, da det da vil være ærgerligt at skulle bore dem til, som til en konventionel bro. Det er vigtigt, at der er nok knogle til at skrue implantatet fast i. Det afgør vi dels ved et røntgenbillede. Implantater fås i forskellige længder, og vi vurderer inden operationens start hvilken størrelse, der kan blive brug for. Mangler der for meget knogle, kan det blive nødvendigt med en kunstig knogleopbygning oveni. Et implantat skal typisk hele 3 måneder, inden vi sætter en krone på tanden. Det kan lyde voldsomt med operation og skruer, men det hele foregår under almindelig lokalbedøvelse. Hvis du mangler en tand, kan du komme ind og se, hvordan vi kan hjælpe dig.

 

Hvad kan jeg gøre mod isnende og ømfindtlige tænder?

Isnende og ømfindtlige tænder kan skyldes forskellige ting, f.eks. sprækker, karies, tynd emalje eller blottede tandrødder. Ved besvær anbefales det at konsultere tandlægen for at finde årsagen til besværet og få hjælp til den rette behandling. Der er tandpastaer, som er specielt gode til ømfindtlige tænder. Disse indeholder ofte andre sammensætninger, som er mere effektive mod isningerne. Allerede efter nogle ugers brug kan du mærke en forskel. Et højt indtag af sure madvarer som appelsiner, citroner og grapefrugt samt læskedrikke og energidrikke kan “slide på emaljen” og give en tyndere emalje og øge ømfindtligheden. Da syre “opbløder emaljen”, er det godt at vente lidt med at børste tænder, efter at du har spist noget surt. Det er ligeledes godt at skylle efter med vand, dels for at neutralisere pH-værdien i munden, så emaljen “bliver hård på ny”, og dels for at skylle sukker- og madrester væk.

Jig

Når du får lavet krone- eller brobehandling hos TandCity vil du opleve, at vi bruger en lille plastklods, når vi tager aftryk. Det er en såkaldt Jig. Den bruger vi for at tage aftryk i en position kaldet Centric Relation. Det er en position af kæbeleddet, hvor kæbeledsknoglen er helt oppe og fremme i kæbeledsskålen, og det er den ”optimale” position for led og muskler. Ved at få dig til at bide sammen på den lille klods, kan vi få din kæbe i centric relation, og dermed kan vores tekniker udforme en krone eller bro, som passer. Det er meget vigtigt, at den nye krone passer i højden til de andre tænder, men også ved bevægelser af underkæben som f.eks. ved tygning, da en for høj tand belastes unødigt, og en for lav tand kan medføre for stor belastning på nabotænderne. Hvis du vil vide mere om vores behandlinger i Centric Relation, er du velkommen til at kontakte os.

Kroner

Vores kroner er lavet i porcelæn – ren porcelæn. Det gør æstetikken høj, så du kan få en tand, der matcher dit naturlige tandsæt. På den måde undgår du også mørke kanter langs tandkødet, som kan være en gene af de meget udbredte metal-keramikkroner. Grunden til, at vi laver ren porcelæn er, at vi nu kan fremstille porcelænskroner med meget høj styrke. Ved at lave kronen ud af en samlet porcelænsblok, i stedet for at påbrænde porcelænslag på metal, kan vi undgå affrakturering af porcelænslag, som ellers også er en kendt risiko ved andre kroner. Vi ønsker en tæt dialog med vores tekniker, og en hurtig ekspeditionstid, så vi får ikke fremstillet vores kroner i Kina, selvom der er penge at spare. Vi er stolte af vores kvalitet, og vi ønsker at kunne garantere dig en af de bedste kroner på markedet. Skal du have en krone på en fortand, kan vi endda tilbyde et digitalt billede af den endelige tand, inden den overhovedet er lavet, så du kan se, om du vil være tilfreds med resultatet!

 

Hvordan kan jeg undgå karies?

Vil du forebygge karies, er der nogle vigtige hovedpunkter.

Det første er at børste tænderne ordentligt. Det indebærer en tandbørstning på 2 minutter, 2 gange om dagen. Dertil anbefales det at anvende tandtråd eller mellemrumsbørster én gang per dag for at undgå bakterier mellem tænderne.

Det andet punkt er dit sukkerindtag (hvor meget og hvor ofte). Sukker er det, som bakterierne i munden trives med, og som giver dem energi til at nedbryde emaljen.

Vær her opmærksom på madvarer, såsom seje karameller eller rosiner, som klister sig fast i dine tænder gennem længere tid. De kan tilføre næring til bakterierne på dine tænder. Minimér mængden af sukker og frekvensen af sukkerindtag i løbet af dagen, så du kan forebygge karies. Det er også en god ide at skylle efter med vand, efter at du har spist eller drukket noget sødt. Det er også vigtigt ikke at glemme de regelmæssige tandlægebesøg.

Gode tandplejevaner spiller en stor rolle for en kariesfri mund.

LiteWire

De fleste forbinder nok tandregulering med skoletidens specialuddannede bøjletandlæger, der lavede ganebøjler og satte togskinner på tænderne, så de skæve tænder og overbid blev rettet.  Desværre blev ikke alle tilbudt tandregulering eller fravalgte det dengang, og mange voksne går i dag rundt med et smil, som de i virkeligheden er kede af. Det kan være et mellemrum mellem fortænderne eller et par strittende hjørnetænder, eller også sidder tænderne i fronten så tæt, at det er svært at holde ordentligt rent. Det er stadigt specialuddannede tandlæger, der laver tandregulering med bl.a. togskinner og til tider kirurgi. Men der er også kommet en del produkter på markedet, der gør det muligt at få sin egen tandlæge til at rette lidt på tænderne. Vi kalder det derfor tandretning. LiteWire er et dansk system, som minder en del om de oprindelige togskinner. Her bruges dog keramiske tandfarvede brackets, og selve wiren er også hvid, så kosmetisk er der ikke de store gener under behandlingen. Her kan de skæve tænder hurtigt blive rettet, så man oftest på under et halvt år opnår sit ønskede resultat.

Mødetid

Vi prøver så vidt muligt at få tiden til at passe, så alle patienter kommer ind til deres aftale til tiden. Men det kræver også hjælp fra patienten selv. Vi vil derfor bede vores patienter om at komme til tiden, og er det første gang, du er her, skal du gerne komme 10 minutter før. Desuden vil vi gerne have, du specificerer, hvad dit tandproblem handler om, da vi da kan afpasse tiden bedst muligt. Booker du din tid online, kan du skrive et par kommentarer, så vi er bedst muligt forberedt.
Det er klart, at man kan blive forhindret i at møde op til en aftalt tid. Det er dog vigtigt, at du ringer og fortæller os det, da vi da har mulighed for at give tiden til en anden. Udebliver du fra en aftale, eller melder afbud få timer før, har vi ret til at kræve et udeblivelsesgebyr, da en tom tandlægestol koster os meget.

Narkose

Hos TandCity er der mulighed for at komme i fuld narkose under tandbehandling. Vi samarbejder med et narkosehold, der kommer ud på klinikken med alt deres udstyr. Det skal dog planlægges nøje, så vi samler patienterne sammen på en venteliste, så vi kan ikke altid sige, hvornår næste narkosedag er. Mange mennesker med tandlægeskræk ønsker at komme i fuld narkose, men vi anbefaler altid, at vi via samtale og tilvænning behandler folk under almindelig lokalbedøvelse. Det er bedst for dig som patient, da fuld narkose trods alt er forbundet med større risici end almindelig bedøvelse. Prisen på narkosen afhænger af, hvor længe man er i narkose, så vi kan først lave et overslag, når vi har undersøgt dine tænder og planlagt en evt. behandling. Hvis ønsket om narkose er opstået pga. tandlægeskræk, kan vi i nogle tilfælde tilbyde lidt beroligende medicin inden tandbehandling, ligesom vi kan afsætte ekstra tid til den bange patient, så der er mulighed for pauser undervejs.

Overbid

Overbid, underbid, mellemrum, tætsiddende tænder. Problemerne kan være mange, når man er utilfreds med sit smil. Hos TandCity er det ikke et tabu at snakke om sine ønsker og drømme, og mange patienter er faktisk ikke helt tilfredse med udseendet af deres tænder. Vi kan rette tænder via vores forskellige tandretningsmetoder, så tænderne i fronten kommer til at stå pænt og lige. Er det formen eller farven på tænderne, der generer, kan vi lægge lidt plast på eller lave porcelænsfacader, og i nogle tilfælde kan en blegning være nok til at gøre en patient tilfreds. Vi er dog nødt til at kende dine ønsker, inden vi kan hjælpe dig, da æstetik er individuelt, og vi heldigvis ikke alle sammen går rundt med ens tænder. Vi ønsker selvfølgelig at lave den mindst invasive behandling, så vi ikke beskadiger tandvæv unødvendigt. Både æstetikker og etikken skal være i orden, så du får den helt rette behandling.

Plast

Plast er blevet det foretrukne materiale indenfor tandfyldninger. Før i tiden brugte man sølvamalgam, men nu er plast blevet stort set lige så holdbart. Det er ikke så stor belastning for miljøet som amalgam er, og det er æstetisk en god løsning, da det er tandfarvet. Der er som udgangspunkt ingen grund til at få skiftet alle sine sølvfyldninger til plast, da det ikke er farligt eller lignende at have amalgamfyldninger, men med tiden kan især de store sølvfyldninger forårsage fraktur af tanden. Derfor vurderer vi ved hver undersøgelse alle fyldninger, og er der f.eks. spalter omkring nogle, anbefaler vi skift til plast. Er det en meget stor fyldning i f.eks. en kindtand, kan det være nødvendigt at lave en porcelænskrone i stedet.


Rodbehandlede tænder er mere skrøbelige end vitale tænder, så har du fået lavet en rodbehandling, lægger vi altid plast i til at starte med, samt anbefaler en krone for at undgå fremtidig fraktur.

Questions

Mange patienter ringer til os med spørgsmål til tandbehandling, priser m.m. Vi forsøger at svare så godt som muligt, men det er ikke altid muligt at svare over telefonen. Drejer henvendelsen sig f.eks. om prisen på en tandudtrækning, kan der være stor prisforskel om det drejer sig om fjernelse af en løs fortand eller operativ fjernelse af en visdomstand. Der er f.eks. oftest stor forskel på prisen på fjernelse af visdomstænder i overkæben og underkæben. Alle vores priser er oplyst på hjemmesiden, men vi er nødt til at se dig til en undersøgelse eller konsultation, for at kunne give dig de rigtige behandlingsmuligheder samt prisoverslag. Det samme gælder fyldninger. Er det en fyldning i en lille eller stor kindtand? Er det kun i tyggefladen, eller skal større dele af tanden bygges op? Et andet klassisk spørgsmål er, om vi ikke lige kan udskrive noget penicillin mod evt. betændelse? Men vi bliver nødt til at se dig først. Er det overhovedet brug for antibiotika? Og hvilken type vil være den rigtige? Er det nødvendigt at rense, skylle eller på anden måde mekanisk fjerne en del af bakterierne. Du er meget velkommen til at stille spørgsmål – ja, så mange du har brug for, og så vil vi forsøge at hjælpe dig så godt, vi kan.

Rodbehandling

De mest almindelige årsager til inficeret eller død pulpa er:


•Et dybt hul (karies)
•Et hårdt slag på tanden fra en ulykke
•En dyb fyldning


Du vil sikkert opleve, at vi, hvis du kommer med tandsmerter, banker let på din tand eller tester følsomheden i den med fx kulde. Det er for at stille den rette diagnose, og verificere en evt. pulpaskade. Det er meget forskelligt hvilke symptomer, der opstår ved pulpaskader. Er tandnerven død, kan der opstå en såkaldt fistel, og patienten mærker oftest ikke noget. De har blot lagt mærke til en lille ”bums” i tandkødet. Det er fordi, betændelsen har fundet vej ud gennem vævet, og derfor stiger trykket ikke i tanden. Har betændelsen ikke fundet vej ud, stiger trykket først i tanden og dernæst i vævet omkring, så der kan forekomme stærke smerter ved tygning og sammenbid, og tanden kan føles ”for høj”. Nogle gange ses der også hævelse i fx tandkød eller kind – en absces – som i nogle tilfælde kræver antibiotikabehandling.


Er nerven ikke død, men blot betændt, kan det give stærke smerter. Man kan sige, at tandnerven kæmper en kamp for at overleve, og i mange tilfælde vil den blive endnu mere følsom end vanligt. Hvis bakterier har koloniseret pulpa er det desværre en kamp, som nerven som oftest vil tabe, så tanden skal rodbehandles på trods af vitaliteten. For at fjerne nerver og blodkar fra tanden, bores der ind til hulrummet i midten af tanden, og massen fjernes med file og specialfremstillede bor. Desuden skyller vi bakterierne væk med desinficerende væsker og fylder til sidst hulrummet op med en gummimasse. Undervejs har vi sat en lille plastdug om tanden, så der ikke kan komme uønskede bakterier fra fx spyt ned i rodkanalen, og desuden kan vi skylle osv. uden at genere patienten. Tanden får til sidst en fyldning, og sidder stadig fint i tandrækken. Ofte vil en krone være nødvendig på sigt, for at beskytte tanden mod fraktur.

 

Hvorfor skal jeg gå regelmæssigt til tandlæge?

Det er vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge – og ikke kun, når man har et problem.

En regelmæssig kontrol af dine tænder og tandkød er vigtigt, så du kan opretholde en god mundhygiejne samt forebygge diverse problemer. Som regel bør du gå til tandlæge én gang om året. Nogle mennesker bør dog gøre det oftere på anbefaling af deres tandlæge. Det er let at tro, at man sparer penge ved kun at gå til tandlæge, når man har problemer. Desværre fører det gerne til endnu dyrere og mere tidskrævende behandlinger, da mange tandproblemer ikke giver symptomer, før de når til de mere avancerede stadier af sygdomsprocessen.

 

Hvorfor skal tandlægen tage røngtenbilleder?

Mange sygdomme i tænderne og det omgivende væv kan ikke opdages af tandlægen ved bare at kigge i munden. Derfor kræver det røngtenbilleder som et supplement til den okulære undersøgelse.

Røntgenundersøgelsen kan blandt andet afsløre sygdomme i tænderne, infektioner i tandbenet og udviklingsafvigelser. Røntgenbillederne er vigtige for at kunne stille den rigtige diagnose, hvilket i sig selv er afgørende, når man skal finde frem til den rette behandling. At opdage og behandle mundproblemer på et tidligt stadie kan spare tid, penge og ofte et unødigt ubehag.

Sølv

Sølvamalgam var det foretrukne fyldningsmateriale for nogle år tilbage. Der er mange mennesker, der har fået lavet sølvfyldninger i deres kindtænder som børn, og mange har fornemmelsen af, at der blev boret for et godt ord. Det er rigtigt, at der er sket en udvikling i, hvornår man sætter boret på tanden, og man er efterhånden blevet bedre til at forebygge karies fremfor blot at lave fyldninger. En ulempe ved de gamle sølvfyldninger er, at tænderne med tiden kan revne. Især de store fyldninger, som går tværs igennem hele tanden, resulterer ofte med tiden i en større fraktur. Det er dog vigtigt at slå fast, at det ikke er farligt at have sølvfyldninger. Den mængde kviksølv, der er tilbage i fyldningerne, efter man har lavet dem, er minimal, og de udgør ikke en sundhedsrisiko for patienten. Miljømæssigt er fremstillingen af fyldningerne dog ikke optimal, og derfor anbefaler sundhedsstyrelsen, at der ikke bruges amalgam mere. Vi har det derfor ikke på klinikken, så hos TandCity laver vi kun tandfarvede fyldninger i enten plast eller glasionomer.

Tandlægeskræk

Rigtig mange mennesker lider af tandlægeskræk. Oftest skyldes det en angst anlagt i barndommen, som med tiden udvikler sig til en form for panikangst. Det kan skyldes en smertefuld oplevelse i skoletandplejen, eller en behandling som føltes som et overgreb, og man vil gøre hvad som helst for at undgå den samme oplevelse. Det er først, når smerterne bliver for voldsomme, at man opsøger tandlægen igen. Problemet er, at jo længere tid, du venter, des større kan problemet blive, og som oftest bliver behandlingen også dyrere.


Vi har rigtig mange patienter med tandlægeskræk. Det gode er, at stort set alle vender tilbage til os med en større selvtillid og en større tiltro til os. Vi ved godt, at tandlægeskræk kan ligge så dybt i dig, at den aldrig kan forsvinde helt, men vi vil gøre vores bedste for, at den bliver så lille som mulig.


For det første tager vi os god tid til hver behandling. I vores lyse, moderne lokaler sørger vi for at forklare dig om selve behandlingen, så du er godt forberedt, inden vi går i gang. Har du en ”dårlig” dag, hvor angsten fylder meget, holder vi pauser eller stopper behandlingen helt. Nogle dage – samt tidspunkter på dagen – er bare bedre end andre, og det ved vi godt. Hvis du ikke orker andet end en snak, så er det det, vi gør. Lige meget hvad er det dig, der bestemmer.
Du kan altid få et prisoverslag på behandlingen samt en tidshorisont. Vi kan aftale fra gang til gang, hvad vi skal lave næste gang, så du ikke føler, du bliver pålagt en behandling. En god behandling kræver et godt forhold tandlæge og patient imellem. Vi skal kunne stole på hinanden, og du kan hjælpe os ved at sætte ord på din frygt. Er du særligt bange for evt. smerte? Lydene og lugtene? Eller måske er du bange for at miste en eller flere tænder? Husk på, at tandlæger også er mennesker, og selv om du ikke kan lide os, så er vi meget glade for alle vores patienter, og ønsker at give dig en rigtig god behandling trots tandlægeskræk.

 

Hvilken slags tandbørste skal jeg vælge?

Du bør købe tandbørster med et blødt børstehoved. Medium og hårde tandbørster kan nemlig beskadige tænder og tandkød.

Tryk blødt i 2 minutter, 2 gange om dagen.

Både de elektriske og manuelle tandbørster renser tænderne grundigt, så det vigtigste er at anvende den rigtige teknik ved tandbørstningen. Manuelle børster med blandede børstehøjder renser bedre end dem med flade og lige høje børster.

Udskift tandbørsten hver tredje måned, eller endnu tidligere, hvis børsterne ser bøjede eller ødelagte ud. Bøjede børster renser ikke lige så godt og er ofte et tegn på, at du børster for hårdt.

 

Hvilken slags tandpasta skal jeg vælge?

De fleste tandpastaer på dagens marked er gode til at fjerne bakterier og syre fra mad og drikkevarer. Vælg dog altid en tandpasta, som indeholder fluor. Det er et naturligt stof, som styrker og beskytter tænderne.

Hvis du har ømfindtlige tænder eller tandrødder, kan du prøve med en speciel tandpasta. Hvis det ikke bliver bedre efter dette, bør du tale med din tandlæge.

 

Hvorfor skal jeg anvende tandtråd og/eller mellemrumsbørster?

Tandtråd og mellemrumsbørster er et supplement til tandbørsten og hjælper med at rense mellem tænderne, præcis der hvor børsten ikke kan nå ind. På den måde reduceres antallet af bakterier i munden, og risikoen for sygdomme i tænder og tandkød minimeres.

Mellemrumsbørster fås i forskellige tykkelser og anbefales til dig, som har et lidt større mellemrum mellem tænderne. Spørg din tandlæge, hvad der passer bedst til lige netop dig.

Når du først begynder at bruge tandtråd eller mellemrumsbørster, kan tandkødet blive ømt og bløde en smule. Fortsæt med at rense dine tænder i henhold til instruktionerne fra tandplejepersonalet, og så bør blødningen og ømheden ophøre inden for en uges tid, når tandkødet er blevet lidt friskere. Hvis det stadig gør ondt og bløder, bør du kontakte din tandlæge for at få det tjekket. Han eller hun kan kontrollere, om du anvender den rigtige teknik.

 

Hvad er tandløsning/paradentose?

Periodontal sygdom, også kaldet paradentose og tandløsning, er en inflammation og infektion i tandkødet og tandbenet, der er forårsaget af bakterier. Hvis sygdommen ikke behandles, forårsager den en permanent nedbrydning af kæbebenet og et eventuelt tab af tænder.

Paradentose er ofte en relativt smertefri sygdom, og nogle gange kaldes den en “stille” sygdom, da mange ikke ved, at de har den. Ofte opdages den først ved et besøg hos tandlægen, og derfor er det netop vigtigt med regelmæssige undersøgelser for at kunne forebygge og behandle sygdommen.

Tegn på tandløsningssygdom kan være blødende tandkød, rødt og hævet tandkød, åndedrætsbesvær, løse tænder, og at tandkødet trækker sig tilbage. De fleste mennesker kan få problemer med tandkødet og mild paradentose, men nogle mennesker er modtagelige for de mere aggressive former. De mere alvorlige former, især hvis du har det i en ung alder, er ofte arvelige.

Faktorer, som giver en større risiko for sygdommen, er diabetes, rygning, overvægt samt visse medicinpræparater. Behandlingen sigter mod at reducere bakterierne i din mund og forhindre, at sygdommen forværres. Dette sker gennem regelmæssige kontroller og behandling hos tandlægen samt en god tandpleje derhjemme.

Behandlingen fungerer kun, hvis du opretholder en god mundhygiejne ved at børste grundigt 2 gange om dagen samt ved at bruge tandtråd/mellemrumsbørster på daglig basis.

Usurer

Hvis man børster sine tænder på en uhensigtsmæssig måde, kan der opstå usurer. En usur er et hak ind i tanden ved grænsen til tandkødet. Det kommer ofte pga. for hård tandbørstning, hvor tandkødet til sidst trækker sig tilbage. Dermed bliver en del af rodoverfladen blottet. Denne del af tanden er ikke nær så hård som den emaljebelagte tandkrone, så hvis den uhensigtsmæssige tandbørstning fortsætter, vil du simpelthen slibe et hak ind i tandroden. Ofte giver det ingen symptomer, men der kan være æstetiske gener derfra, og i nogle tilfælde kan der sætte sig madrester fast i usuren. Behandlingen er simpel. Vi lægger en plastfyldning, så usuren fyldes ud igen. Det vigtigste er dog at ændre på din måde at børste tænder på. Husk at bruge en blød tandbørste (ikke medium eller hård), og husk at børste med runde bevægelser uden at trykke for hårdt. Man må meget gerne børste tandkødet, og især grænsen mellem tand og tandkød er vigtig at holde ren.

Ventetid

At gå til tandlægen er desværre ikke meget anderledes end at gå til lægen. Der kan opstå akutte situationer, nogle behandlinger kan drille og trække ud, og alt dette medfører en risiko for ventetid. Vi forsøger så godt vi kan, at blive færdige til tiden. Vi forsøger at afsætte det rigtige antal minutter til hver patient, så en undersøgelse og en tandrensning f.eks. ikke tager mere end en halv time. Finder vi et hul, vil vi selvfølgelig gerne lave det med det samme, hvis det er muligt, men det kan være nødvendigt at finde en ny tid, hvis f.eks. hverken patient eller tandlæge har tid med det samme. Det håber vi, du har forståelse for. Nogle gange kan det være svært at få en bedøvelse til at virke ordentligt, og da vi som udgangspunkt ønsker at udføre smertefri behandling, kan det også være med til at give kø i venteværelset. Hvis du har travlt, bedes du gøre os opmærksomme på dette. Så kan vi formentlig fra start finde en tid til dig, hvor der er mindre risiko for ventetid.

Xyloplyin

Der findes mange forskellige former for bedøvelse, når man går til tandlægen. Oftest kræver det en injektion, dvs. en sprøjte med lokalbedøvelse, der lægges i vævet omkring tanden. Xyloplyin er et af de præparater, vi ofte bruger. Det indeholder adrenalin, som får de små blodkar til at trække sig sammen, så bedøvelsen virker mere effektivt og i længere tid. Hvis du tidligere har været svær at bedøve, vil vi måske vælge et andet præparat. Nogle mennesker er allergiske overfor visse typer bedøvelse. Der kan også være andre omstændigheder, som influerer på vores valg af injektionsmiddel. Måske er du gravid? Måske har du problemer med blodtrykket? Får du visse typer medicin som f.eks. antidepressiva, kan det også være vigtig viden for os. Derfor beder vi dig udfylde et sygdomsskema, første gang du er her, og vi beder dig holde os opdateret, hvis du er begyndt at få en ny type medicin, siden du var her sidst.

Yndlingstandlæge

Når man skal vælge tandlæge, er det vigtigt at få en, man har en god kemi med. Vi skal kunne stole på hinanden, være ærlige overfor hinanden, og man skal som patient gå fra klinikken med en god mavefornemmelse. Vi ved godt, at de færreste bryder sig om at gå til tandlægen, men det skal ikke være pga. selve tandlægen. Man har jo ikke lige god kemi med alle. Hos TandCity er vi flere tandlæger, og vi gør meget for at få vores patienter til at føle sig godt tilpas. Som udgangspunkt kommer man altid ind til den samme, og ellers informerer vi herom. Du må også meget gerne fortælle os dine ønsker, og om du har været tilfreds eller ej. Vi er vilde med konstruktiv kritik, for kun på den måde kan vi blive bedre. Vores mål er simpelt: Vi vil være de bedste. Så forhåbentlig finder du din nye yndlingstandlæge hos TandCity.

Zzzzz

Hvad gør dig mest afslappet hos tandlægen? Er det muligheden for at holde pauser? Eller måske en god forklaring på, hvad der skal ske og hvornår? Eller måske har du brug for lidt musik i ørerne. Hos TandCity gør vi alt for, at du kan føle dig godt tilpas. Der er virkelig mange af vores patienter, der falder i søvn under behandlingerne! Enten er vi virkelig kedelige, eller også har vi opnået et af vores mål. Nemlig at en tandbehandling skal være så behagelig som mulig, smertefri, tryg og afslappende. Det virker måske som utopi at tro, at man kan slappe af i en tandlægestol, men det lykkes faktisk for mange af vores patienter. Vær ikke bange for at ytre dine ønsker. Vi ved godt, der er sjovere ting at tage sig til end at få en rodbehandling, men hvis du føler dig tryg, kan det faktisk gøre en stor forskel. Så kom ind og se, om du er en af vores næste patienter, der få en lur i stolen.

TandCity – Akut tandlæge i København

Står du i en nødsituation, eller af en anden grund vil du have en hurtig tid?

Bare rolig, vi hjælper dig. Vi forstår at nogle ting ikke kan vente og og sørger for at du får tid så hurtigt som muligt. Kontakt os på telefon +45 44 53 00 00 eller book din tid online. Vi ser frem til at se dig på klinikken.