Sådan fungerer denne type mundskyl

God tandhygiejne – hvornår bør man bruge en mundskyl med klorhexidin?

En god tandhygiejene kommer ikke af sig selv. Det er noget, der kræver en målrettet indsats hver dag. For de fleste af os rækker det med Sådan fungerer denne type mundskylen god vane bestående af, at man børster sine tænder grundigt to gange om dagen og supplerer med tandtråd, men det betyder selvfølgelig ikke, at man ikke kan gøre mere end det. Mange kender sikkert de farvestrålende flasker med mundskyl i supermarkedet, som står ved siden af tandbørster, tandpasta og tandtråd. Gør de faktisk en forskel, eller er det nærmere en gimmick? Svaret er, at det i høj grad kommer an på, hvilket produkt man vælger. Vælger man “rigtigt”, kan mundskyl nemlig have en væsentlig effekt på mundhygiejnen. Vil man have et optimalt resultat, kan man med fordel bruge klorhexidin til mundskyl, da man her er sikker på, at den bakteriedræbende effekt er på sit højeste.

Sådan fungerer denne type mundskyl

Klorhexidin er et antibakterielt middel, som fås i håndkøb på apoteket, og som kan anvendes i mange forskellige former, eksempelvis som creme, salve eller i flydende form. Har man kun erfaringer med midlet til udvortes brug (hvilket de fleste nok har), kan idéen om at bruge klorhexidin til mundskyl måske virke lidt fremmedartet, men resultatet taler for sig selv. Her får man et værdifuldt supplement til tandbørstningen og tandtråden, som rent faktisk virker. Og hvorfor? Fordi det i sidste ende ikke er tilsætningsstofferne med pebermynte og lignende, der giver en frisk ånde, men derimod fraværet af bakterier. Det er dét, man skal fokusere på. Fjerner man bakterierne, kommer den gode og friske ånde helt af sig selv.

Klorhexidin benyttes til at desinficere og behandle betændelsestilstande, og den slags kan man selvfølgelig også have i munden i form af tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse er en tilstand, hvor tandkødet bliver hævet og ømt, og hvor det nemt begynder at bløde. Her er bedre vaner med tandbørsten og tandtråden altid førstevalget, men ønsker man en mere effektiv behandling, kan man med fordel også behandle tandkødsbetændelse med klorhexidin.

Hvad er fordelene ved klorhexidin?

Den antibakterielle effekt er gavnlig, når man har problemer med tandkødsbetændelse. Klorhexidin er således et supplement til tandbørstningen, som gør, at man hurtigere ser et positivt resultat både kosmetisk og sundhedsmæssigt. En anden fordel, som kan være værd at nævne, er den præventive effekt, som en behandling med klorhexidin kan have. Tandkødsbetændelse er en ubehagelig ting, men sjældent i en sådan grad, at det ikke kan ignoreres. Der er dog altid risiko for, at den bakterietilstand, som har forårsaget betændelsen, spreder sig, og at den til sidst begynder at trænge ned under tænderne til nerverne. Sker det, kan det være nødvendigt med en rodbehandling. Det er et indgreb, som er både omfattende og dyrt, især når man sammenligner med den ret lille indsats og udgift, det kræver at opretholde en god mundhygiejne. Prævention er altid bedre end behandling, som man siger, og med mundskyl med klorhexidin som et dagligt supplement til tandbørstningen er man her på rette vej. Er man i tvivl om, hvorvidt klorhexidin er det rigtige valg, kan man altid rådføre sig med sin tandlæge eller med personalet på apoteket. Produktet er ikke receptpligtigt, og det er altid ledsaget af udførlige instruktioner omkring, hvordan det bruges, indtages med mad og drikke og de mulige bivirkninger med mere. Så du kan trygt kaste dig ud i projektet
Bestil tid online