Fordele ved en rodbehandling-TandCity

Smerter i tænderne eller det, der er værre? 10 tegn på, at du har brug for en rodbehandling!

Tandlægeskræk eller ej, de fleste gyser nok lidt, når de hører ordet rodbehandling. Uanset om man allerede har prøvet at få en, og derved taler af erfaring, eller om ens forestillinger bunder i skrækhistorier fra familie og venner, eller film og bøger, er sagen klar: Ingen er vilde med at få en rodbehandling. Det er ikke usædvanligt, at man føler sig sårbar, når man sætter sig til rette i tandlægestolen, og frygten for smerter kan hurtigt komme til at fylde meget i ens tanker, også selvom proceduren måske ikke er specielt omfattende. Når tandlægen ovenikøbet ikke kun skal koncentrere sig om tændernes overflade, men faktisk helt ned til de sårbare rødder, kan det hele godt virke lidt overvældende.

Hvad er en rodbehandling?

Mange af de forestillinger, vi har i dag om store skræmmende tandlægeredskaber og stærke smerter ved rodbehandling, bliver hurtigt gjort til skamme, når man ser, hvilken teknologi der er til rådighed i dag – en rodbehandling behøver nemlig slet ikke at være et smertefuldt eller invaderende indgreb. Behovet for en rodbehandling opstår, hvis tandens nerve, også kaldet pulpa, beskadiges af bakterier, blotlægges eller dør. Dette kan være resultatet af en mangelfuld tandbørstning, som fører til huller i tænderne og senere infektioner af nerverne under tanden. Rodbehandling er derfor et præventivt indgreb, hvis formål er at redde eller stabilisere tanden, inden bakterierne skaber større problemer som eksempelvis tandbylder.  

Tegn og symptomer
Fordele ved en rodbehandling - TandCity

Det er almindeligt at kæde behovet for en rodbehandling sammen med smerter – det er trods alt en beskadiget nerve, det drejer sig og – men faktisk kan behovet være ledsaget af en række forskellige tegn og symptomer, eller slet ingen. Den gængse forestilling er selvfølgelig en slem tandpine af den slags, der kræver smertestillende piller, hvorefter det er afsted til tandlægen for at blive behandlet. En nerve i tanden kan dog også dø på en mildere måde, og i visse tilfælde mærker man kun en let tandpine, som forsvinder af sig selv igen, hvorefter nerven dør. Andre gange mærker man slet ikke noget. Dette er dog ikke ensbetydende med, at man bare kan lade tanden passe sig selv, for en død nerve kan sagtens resultere i en betændelse, som kan brede sig. Derfor er en behandling altid nødvendig.

Et andet tegn på, at der er behov for en rodbehandling, kan man se i det daglige, når man indtager forskellige føde- og drikkevarer. Både kolde og varme drikke kan forårsage et ubehag, som kan vidne om, at der er behov for en rodbehandling som følge af huller i tænderne, ligesom visse madvarer, især de sukkerholdige, kan resultere i smerter og ubehag. De fleste har nok prøvet at få ondt i tænderne af at indtage for meget sukker over en kort periode eller ved at drikke iskoldt vand, og selvom dette ikke nødvendigvis er et klokkeklart faresignal om akutte problemer, kan det sagtens være en god anledning til at få sine tænder tjekket for (begyndende) huller eller det, der er værre.

Fordele ved en rodbehandling

Det er nok de færreste, der nyder et besøg hos tandlægen, og selvom det kan være fristende at springe det over og tænke, at det nok skal gå af sig selv, er der ingen tvivl om, at man har gavn af en rodbehandling, hvis problemet forbliver ubehandlet for længe. For det første kan behandlingen have en lindrende effekt med det samme, hvis man har smerter, men den kan også have en præventiv karakter. Meget af den tandpleje, vi foretager selv, er allerede præventiv: Vi børster tænder og bruger tandtråd for at undgå huller og bakterier, og gør vi det grundigt nok, kan vi nøjes med regelmæssige tandrensninger. Er vi imidlertid ikke gode nok til at pleje vores tænder i det daglige, kan rodbehandlingen komme på tale, men også her er der lige så meget tale om prævention som behandling: Det er vigtigt at sikre sig, at problemet ikke udvikler sig og bliver endnu værre, end det allerede er. Her er det essentielt, at man konfronterer problemet så hurtigt som muligt, og selvfølgelig også, at man vælger en kompetent tandlæge, så man én gang for alle kan få slået fast, at man sagtens kan få en rodbehandling uden smerter.

Det er lige præcis, hvad man får hos TandCity. Udover rodbehandling til gode priser tilbyder vi også mange andre behandlinger for en god tandhygiejne, og vil du have en tandblegning i København, er du kommet til det helt rigtige sted!
Bestil tid online