sunde og flotte tænder

Slip af med det blødende tandkød – få sunde og flotte tænder

Når vi tænker på tandhygiejne, tænker vi som regel kun på vores tænder. Er de lige, hvide og uden huller? Hvis svaret er ja, burde alting være i orden, eller burde man måske være på vagt?

sunde og flotte tænderTandhygiejne rækker helt bogstaveligt længere end bare til tænderne — det inkluderer nemlig også tandkødet. Faktisk kan tandkødet være et godt pejlemærke for, hvordan det går med tænderne sådan helt generelt, og tandkødsbetændelse eller dårlig ånde vil ofte være den første indikation, hvis noget er, som det ikke bør være. Oplever man problemer med blødende tandkød, er det naturligvis ikke ensbetydende med, at der også er huller i tænderne eller andre ”slemme” ting på vej, men det er et tydeligt fingerpeg om, at ens vaner i forhold til tandbørstningen trænger til et kærligt eftersyn. Det er så at sige en advarselslampe, som i begyndelsen blinker meget svagt, og derfor ignoreres den også ofte.

Er man i tvivl om, hvorfor ens tandkød er begyndt at bløde, og om hvad man selv kan gøre for at blive problemet kvit, kan man med fordel læse videre herunder.

Hvorfor begynder tandkødet at bløde?

Her er svaret ganske ligetil: I langt de fleste tilfælde skyldes problemet med blødende tandkød nemlig manglende tandbørstning med øget bakteriedannelse til følge. Som regel oplever man, at tandkødet bliver ømt og hævet, og det kan især være smertefuldt og ubehageligt, når man børster tænder. Løsningen er selvfølgelig at børste grundigere, længere og oftere, og derudover kan man med fordel bruge tandtråd regelmæssigt, hvis man ikke allerede gør det. Er det meget slemt, kan man i en periode skifte til en blødere tandbørste for at skåne tandkødet en smule, men her bør man også huske på, at resultatet ikke vil være lige så effektivt.

Blødende tandkød kan som regel afhjælpes på denne måde, men hvis det alligevel ikke virker, bør man selvfølgelig opsøge sin tandlæge for at sikre, at det betændte tandkød ikke er et tidligt symptom på et mere alvorligt problem.

Andre behandlingsmetoder ved blødende tandkød

Blødende tandkød er oftest noget, man selv kan få bugt med på relativt kort tid, hvis man igangsætter en bevidst og målrettet indsats. Oplever man, at problemet ikke går væk, selvom man er blevet flittigere med at børste tænder, kan det dog være en god idé at få undersøgt, om tandkødsbetændelsen er er resultat af et svækket immunforsvar som følge af sygdom. Som al anden betændelse er det selvfølgelig muligt at behandle tandkødsbetændelse med antibiotika, men det er en mere omfattende proces. Skønner tandlægen (eller lægen), at det er nødvendigt, må man selvfølgelig gøre det. Det er dog helt sikkert at foretrække, hvis man kan slippe af det det blødende tandkød ved at være mere opmærksom på sin tandbørstning i det daglige, og uden at man skal en tur forbi tandklinikken for at få bugt med problemet.

Find en klinik i Danmark, der behandler tandkødsbetændelse

Blødende tandkød skal altid behandles, enten af en selv eller af en tandlæge. Har man først prøvet at gøre det selv uden held, må man en tur forbi tandlægen. Her er det udover behandling også muligt at få en snak med tandlægen omkring tandhygiejne, ligesom man kan få et indblik i, hvad man selv kan gøre i det daglige. Det kan desuden være, at tandlægen foreslår en tandrensning for at “kickstarte” den nye og bedre mundhygiejne, der forhåbentlig opstår som følge af de nye og gode vaner, men derudover er der også andre muligheder. Det kan for eksempel være antibiotika — som dog kun anvendes i alvorlige tilfælde — eller en desinficerende mundskyl.

Det, der er vigtigt at huske på, er, at ingen af disse remedier kan stå alene. Mundskyl er godt, men det er ikke en erstatning for tandbørstning og tandtråd, og vice versa. God mundhygiejne kræver en både god og bred indsats over tid, men det er en investering, der lønner sig både mentalt, socialt og økonomisk — for forebyggelse er som bekendt altid den bedste kur, når man vil undgå, at tandkødet kommer til at bløde.
Bestil tid online