Rodfyldning

I tandens indre findes pulpa, som består af nerver og blodkar. Hvis tandkronens eller tandrodens pulpa er stærkt inficeret eller endda død, skal det fjernes, og rodkanalen fyldes = Rodfyldning.

De mest almindelige årsager til inficeret eller død pulpa er:

  • Et dybt hul (karies)
  • Et hårdt slag på tanden fra en ulykke
  • En dyb fyldning

Du vil sikkert opleve, at vi, hvis du kommer med tandsmerter, banker let på din tand eller tester følsomheden i den med fx kulde. Det er for at stille den rette diagnose, og verificere en evt. pulpaskade. Det er meget forskelligt hvilke symptomer, der opstår ved pulpaskader. Er tandnerven død, kan der opstå en såkaldt fistel, og patienten mærker oftest ikke noget. De har blot lagt mærke til en lille ”bums” i tandkødet. Det er fordi, betændelsen har fundet vej ud gennem vævet, og derfor stiger trykket ikke i tanden. Har betændelsen ikke fundet vej ud, stiger trykket først i tanden og dernæst i vævet omkring, så der kan forekomme stærke smerter ved tygning og sammenbid, og tanden kan føles ”for høj”. Nogle gange ses der også hævelse i fx tandkød eller kind – en absces – som i nogle tilfælde kræver antibiotikabehandling.

Er nerven ikke død, men blot betændt, kan det give stærke smerter. Man kan sige, at tandnerven kæmper en kamp for at overleve, og i mange tilfælde vil den blive endnu mere følsom end vanligt. Hvis bakterier har koloniseret pulpa er det desværre en kamp, som nerven som oftest vil tabe, så tanden skal rodbehandles på trods af vitaliteten. For at fjerne nerver og blodkar fra tanden, bores der ind til hulrummet i midten af tanden, og massen fjernes med file og specialfremstillede bor. Desuden skyller vi bakterierne væk med desinficerende væsker og fylder til sidst hulrummet op med en gummimasse. Undervejs har vi sat en lille plastdug om tanden, så der ikke kan komme uønskede bakterier fra fx spyt ned i rodkanalen, og desuden kan vi skylle osv. uden at genere patienten. Tanden får til sidst en fyldning, og sidder stadig fint i tandrækken. Ofte vil en krone være nødvendig på sigt, for at beskytte tanden mod Fraktur.

Bestil tid for en rodfyldning i dag.

Rodbehandling tandcity
Rodbehandling ved tandcity