En tandlæge, der forklarer om huller i tænder og periodontose

Ondt i tænderne – parodontose behandling i København – det bør du vide om huller i tænderne og parodontose

Uanset hvor flittig man er med tandbørsten og tandtråden, kan det på et eller andet tidspunkt ske, at man kommer til at døje med et hul i en tand. Det er oftest dårlige vaner, der er synderen, eksempelvis manglende grundighed med ovennævnte. Opdager man et hul, er det vigtigt, at man får det ordnet så hurtigt som muligt, ellers kan det både komme til at koste mange penge og ekstra tid i tandlægestolen. Har du en mistanke om, at du har et hul i tanden, og tænker du, at det ikke er så slemt, at det kræver et besøg hos tandlægen, så læs med her –for det gør det (næsten) altid.

Derfor opstår der huller i tænderne

tandläkare förklarar hur luckor i tand uppstår | TandCityNår man opdager et hul i en tand, skal man huske på, at det ikke er kommet lige pludselig. Det er nærmere noget, som har været længe undervejs, og som er sket, fordi tænderne ikke er blevet rengjort så godt, som de burde. Det betyder, at tandens naturlige emalje nedbrydes, og så er der ellers fri adgang for bakterier og snavs, som kan gå i gang med at nedbryde de indre lag. Her skal man skynde sig til tandlæge, både for at få problemet klaret, men også for at få vejledning, så man minimerer risikoen for, at det sker igen på et senere tidspunkt. Ofte opstår hullet gennem en kombination af dårlige vaner med tandbørsten og dårlige vaner generelt. Der er mange gode grunde til at være yderst opmærksom på sit indtag af tobak, alkohol og sukker, men en af de ting, der ofte overses en smule i snakken om alvorlige livsstilssygdomme, er tænderne. Flotte og sunde tænder kan have stor betydning for ens livskvalitet, og her er der meget, man selv kan gøre.

Hvilke symptomer skal man være opmærksom på?

Det er sjældent en overraskelse, når man får beskeden om, at man har et hul i tanden. Som regel kan man et godt stykke tid i forvejen mærke smerter, som bliver forstærket, når man spiser eller drikker sukkerholdige produkter. Det er kroppens egen måde at sige fra på, og det er noget, man bør lytte til. I de fleste tilfælde vil et hul være så lille, at man har svært ved at se det i badeværelsesspejlet med normal belysning. Her kan det ofte forveksles med tandens naturlige fordybninger og konturer, og derfor er en sådan form for “hjemmediagnose” for usikker.

Hvordan behandles det?

Et hul i en tand kræver altid behandling. Man tænker måske, at det ikke er så slemt, så længe det ikke gør ondt, men her skal man passe på: Huller i tænderne må aldrig ignoreres. Hvis bakterierne først begynder at trænge igennem til tandrødderne, bliver det lille problem nemlig hurtigt stort og smertefuldt, for her kan det kræve en rodbehandling at rette op på problemet – det er der ingen grund til at vælge, når man nemt kan undgå det. I stedet skal man få sin tandlæge til at lave en tandfyldning, hvor hullet renses og lukkes. Mange forbinder måske den slags med smerter, men det er dog ikke helt sandt. Ofte kan man mærke et lille jag, hvis det foretages uden bedøvelse, men under alle omstændigheder er det stadig at foretrække frem for rodbehandlingen. Det er dog ikke kun smerter, det kommer an på, for som altid, når det involverer tandlægen, skal man også tænke på budgettet. Her er tommelfingerreglen, at jo længere tid man venter, og jo mere omfattende behandlingen er, desto dyrere bliver det. Det er måske et af de stærkeste incitamenter for at komme afsted, hvis man har mistanke om, at man har et hul i tanden.

Behandling af huller i tænderne på en klinik

I modsætning til specialiserede behandlinger er fyldninger af huller noget, som alle tandlæger tilbyder. Hvis du er på udkig efter en tandlæge i København til at hjælpe dig med en tandfyldning, får du ikke svært ved at finde en. Der er dog også andre ting at tænke på, inden man træffer sit valg. Det er også vigtigt, at klinikken har en god beliggenhed, og at der tilbydes behandlinger til fornuftige priser. Er man så heldig at finde det sted, hvor alt dette går op i en højere enhed, kan man glæde sig til et godt patientforhold, som kan vare i mange år!
Bestil tid online