Tandblegning-koebenhavn

Hvad skyldes isninger i tænderne, og hvad kan du gøre?

Hvad skyldes isninger i tænderne, og hvad kan du gøre?

Du kender det sikkert. Den isnende fornemmelse i tænderne, når du spiser en is om sommeren, drikker en varm kop kaffe eller når kulden fra blæst og vind rammer tænderne. Ofte kan det særligt mærkes som en isning i fortænderne, dér hvor den kolde is eller den varme kaffe rammer først. Rigtig mange mennesker lider af isninger i tænderne, og det kan være enormt ubehageligt og smertefuldt. Nogle oplever en pludselig isning i en tand, andre får isninger i en tand med fyldning, og så er der dem, der oplever isninger i flere tænder. Mange forsøger at afhjælpe problemet med en ny tandpasta, der hjælper mod isninger i tænderne, og hvis problemet står på i længere tid, opsøger de måske hjælp hos en tandlæge. En del ved ikke, hvorfor isninger i tænderne opstår, eller hvad man kan gøre, for at afhjælpe det. Herunder kan du læse hvad isninger i tænderne er, og hvad du kan gøre.

Jeg får pludselig isning i en tand – hvordan får man isninger i tænderne?

Isninger i tænderne er et hyppigt problem blandt den voksne befolkning, og op mod 25 % døjer med de ubehagelige smerter. Isninger i tænderne opstår, når emaljen, som beskytter tænderne, eller cementen, som beskytter tandroden, er beskadiget. Det sker f.eks., hvis du børster dine tænder for hårdt, hvis dine tænder ofte udsættes for syrlige drikke eller sure opstød/opkast, eller hvis du bruger en tandpasta med slibemiddel. Derudover kan det skyldes paradentose eller tandkødsbetændelse – hvilket kræver særlig behandling. Inden i tanden sidder et tandben, som omkranser nerverne inden i tanden. Hvis emaljen eller cementen beskadiges, mister tandbenet og tanden deres beskyttelse. Dermed bliver tandbenets kanaler ud til overfladen blottet, og så er der adgang til nerverne inden i tandbenet. Det er nerverne, som registrerer smerten, du mærker, når du får isninger i tænderne. Det er derfor vigtigt at beskytte tænderne bedst muligt, så man kan forebygge eller helt undgå isninger i tænderne. 

Jeg får ofte isninger i fortænderne – hvad kan jeg gøre?

Hvis du mærker isninger i tænderne, f.eks. i fortænderne, er der flere ting, du kan gøre for at afhjælpe problemet. Skulle du være så heldig, at du endnu ikke har oplevet at have isninger i tænderne, kan du også forebygge det, så du forhåbentlig ikke kommer til at mærke til den ubehagelige isnende smerte. Herunder er nogle råd til, hvordan du kan komme problemet til livs:

 

  • Brug en god tandpasta med et højt fluorindhold udviklet til at mindske isninger i tænderne.
  • Brug en mild tandbørste med milde og blide børster og undgå de hårde børster. Du kan med fordel børste tænderne med cirkulære bevægelser i stedet for lange og lige bevægelser.
  • Skyl munden efter du har indtaget syrligt eller sødt indhold, som f.eks. cola, juice, slik, bolcher osv.  – og vent med at børste dine tænder, til der er gået mindst en time, efter du har indtaget det søde eller syrlige indhold. Du kan med fordel begrænse dit indtag af eksempelvis cola eller juice, hvis du vil afhjælpe dine isninger i tænderne.
  • Gå til din tandlæge og få en fluorlakering. Det er en behandling, der gerne skal gentages nogle gange, men den kan i mange tilfælde afhjælpe isninger i tænderne. Du er altid velkommen til at ringe til os hos Tandcity, hvis vi skal hjælpe dig med en fluorlakering. 

Skal vi hjælpe dig af med isninger i tænderne?

Hos Tandcity har vi mange års erfaring inden for isninger i tænderne. Hvis du har voldsomme problemer med isninger i en tand, kan vi også lægge en plastfyldning på det udsatte område – i rigtig slemme tilfælde kan det blive nødvendigt med en rodbehandling. Skyldes dine isninger i tænderne f.eks. paradentose eller tandkødsbetændelse, kan vi også behandle dig for disse lidelser. For os er det vigtigste, at du ikke går rundt med smerter og ubehag, og derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at hjælpe dig. Hvis du har prøvet flere af de ovenstående råd af, men stadig er plaget af isninger i tænderne, er du mere end velkommen til at ringe til os eller booke en tid. Så kan vi hjælpe dig med at få isningerne i tænderne til at gå væk, så du kan få smilet tilbage. 
Bestil tid online