Få en akut tandlægetid på Østerbro – TandCity

Alt om tandpine

Alle kan få tandpine! Selvom du børster dine tænder grundigt hver dag og husker at bruge tandtråd, kan du stadig få tandpine. Har du fået tandpine, er det vigtigt, at du søger råd og vejledning hos din tandlæge, hvis smerten varer længere end 1-2 dage. Din tandlæge kan altid hjælpe med gode råd mod tandpine. 

Hvordan føles tandpine?

Tandpine kan føles som en konstant smerte i tand og tandkød, og det kan i slemme tilfælde stråle ud i kæben og op mod øret. Tandpinen kan i mange tilfælde også mærkes, hvis du spiser noget meget varmt mad eller en iskold is. Hvis tandpinen er forårsaget af en betændelses tilstand, kan der i meget slemme tilfælde opstå feber. Hvis du oplever feber i forbindelse med din tandpine, er det vigtigt at du kontakter din tandlæge hurtigst muligt.

Hvorfor får man tandpine?

Der kan være mange årsager til, at man pludselig får tandpine. Tandpinen kan skyldes alt fra huller, til tandkødsbetændelse, parodontose, en betændt tandbyld, eller tandskader, hvis du for eksempel har slået tanden. Den hyppigste årsag til tandpine er et hul i en tand. Det er derfor vigtigt, at du besøger din tandlæge 1-2 gange årligt, alt afhængigt af, hvad din tandlæge anbefaler dig. Fordi hvis ikke hullet bliver opdaget i tide, kan det altså være skyld i en grum omgang tandpine. Så snart hullet bryder igennem emaljen (tandens overflade) kan bakterier finde vej ned til tandbenet og det forårsager tandpine. 

Gode råd mod tandpine

Hvordan kan man selv symptombehandle tandpine indtil tandlægen kommer til undsætning? 

Det er først og fremmest vigtigt, at du holder området ekstra rent og bliver smertedækket med smertestillende. Når du har børstet dine tænder, kan du efterfølgende bruge en solotandbørste samt tandtråd, så alle madrester fjernes. Skyl munden grundigt efter alle måltider, så madrester ikke generer og gør det værre. Tandpinen er som ordet angiver en pinefuld smerte, og for, at du kan gå på arbejde og få sovet om natten, er det vigtigt, at du tager noget smertestillende. Ved tandpine kan du smertedække ved at tage smertestillende som panodil. Panodil tager toppen af smerten, indtil du får mulighed for at komme til tandlægen.

Tandpine pga. visdomstænder

Det kan også være, at du oplever tandpine i forbindelse med, at dine visdomstænder er på vej frem. Særligt hvis der ikke er nok plads til, at de store visdomstænder kan vokse ordentligt frem. Hvis du oplever tandpine ved en visdomstand, der er på vej frem, kan du smertedække med smertestillende. Det er også vigtigt, at du holder området omkring tanden rent, og at du kontakter din tandlæge for yderligere gode råd mod tandpinen. Hvis der opstår betændelse i tandkødet, hvor tanden er ved at bryde frem, kan det være, at din tandlæge anbefaler, at du skyller din mund med klorhexidin. Det kan hjælpe til at holde munden ren og mindske smerter. 

Tandpine pga. blottede tandhalse

Hvis du børster dine tænder for hårdt, kan tandkødet trække sig og blotte tandroden. Det er det, der kaldes for “blottede tandhalse”. Tandroden bliver normalt beskyttet af tandkødet, men når tandkødet trækker sig, vil tanden være meget følsom, når den udsættes for bakterier, varme, kulde, syre etc fra mad og drikke. Den eksponerede tandhals kan forårsage tandpine, som skal behandles af en tandlæge. Du bør få renset tænder hyppigt, og du bør i nogle tilfælde undgå visse typer mad- og drikkevarer. 

Tandpine og stress

Når vi er stressede, har vi en tendens til at være anspændte og klemme kæberne sammen, samt skære tænder om natten. Dette kan også forårsage tandpine. Hvis ikke du har et hul i en tand, tandkødsbetændelse, paradontose eller andre tandgener, så kan det altså også skyldes en stresset hverdag/periode. I disse tilfælde kan din tandlæge også hjælpe dig med at komme ud af din tandpine. 

De fleste tandlæger har erfaringer med alle slags tandpiner, så der er hjælp at hente, så du kan komme af med din tandpine.
Bestil tid online