Huller i tænderne: Det skal du vide! | TandCity

Er der en tandbyld på vej? behandling af tandbyld i tandkødet

Tandproblemer findes i mange varianter, og nogle er selvfølgelig mere alvorlige end andre. Mindre problemer som eksempelvis tandkødsbetændelse eller isninger i tænderne kan som regel behandles gennem bedre mundhygiejne, noget man selv kan tage hånd om derhjemme, men nogle gange er man også så uheldig, at et problem kræver behandling hos en tandlæge . Det kan for eksempel være tilfældet, når det drejer sig om en tandbyld.

En tandbyld er en samling af pus og betændelse, der opstår på grund af bakterier i tandkødet. Det kan have forskellige årsager, men blandt de hyppigste er rodbetændelse og parodontose. Tandbylder kan også opstå, hvis ens immunforsvar er nedsat som følge af sygdom. Det betyder, at kroppen ikke er i stand til at bekæmpe bakterier og infektioner ligeså effektivt, som den ellers kunne gøre det, og dermed opstår der risiko for, at betændelsen samler sig og begynder at presse på tandkødet.

En tandlæge på TandCity behandler en patient med tandkødsbetændelseEn tandbyld begynder som regel med mindre smerter og en let hævelse. Der går dog sjældent mere end et par dage, før hævelsen bliver så stor og smertefuld, at den er svær at ignorere. Det kan sammenlignes med en finger, som er hævet på grund af betændelse – bare i det følsomme tandkød. På samme måde som med fingeren sker der oftest det, at hævelsen “sprænges” når presset bliver for stort, hvorefter betændelsen kan løbe ud. Dermed skal man dog ikke tro, at faren er drevet over, det kan nemlig godt være nødvendigt med yderligere behandlinger ovenpå en tandbyld. Selvom hævelsen falder, og den dunkende fornemmelse i kæben hurtigt fortager sig, er det nødvendigt at sikre, at betændelsen fjernes helt. En af de mest udbredte behandlinger i den forbindelse er penicillin, som kan være med til at slå den sidste infektion helt ned, selv når hulrummet hvor betændelsen har været, er drænet.

En anden behandling, som ofte bruges ved tandbylder, er dræn. Når tandlægen prikker hul på bylden, hvilket man selvfølgelig også selv kan gøre, hvis man har mod på det, er det almindeligt at lægge et lille plasticrør ned i hulrummet for at sikre, at den resterende betændelse kan løbe ud. Gør man dette i kombination med penicillin, er der gode chancer for at få bugt med sin tandbyld så hurtigt som muligt. Som sagt er det vigtigt at kontakte sin tandlæge selv, hvis man har prikket hul på bylden på egen hånd, eller hvis der er gået hul på den ved et tilfælde. Man må nemlig ikke forveksle den umiddelbare lindring af symptomerne med at være helbredt, og i mange tilfælde er det at prikke hul på bylden snarere begyndelsen end afslutningen på forløbet.

Er man i tvivl om, hvorvidt man har en begyndende tandbyld, er det en god idé at henvende sig til sin tandlæge for at få mistanken be- eller afkræftet. Tandbylder er et almindeligt forekommende problem og derfor noget, som de fleste tandlæger har stor erfaring med at behandle. Skulle det vise sig, at man har en tandbyld, er det samtidig vigtigt at bede om et grundigere tjek af tænder og tandkød, da bylder altid har en bagvedliggende årsag som for eksempel parodontose – og opdager man dette i tide, kan man spare både penge og tid i tandlægestolen!
Bestil tid online