Det bør du vide om visdomstænder | TandCity

Viden om visdomstænder; Er fjernelse af visdomstænder nødvendigt?

Visdomstænder. Sig navnet, og alle har straks en historie, enten deres egen eller en andens, om hvor galt det kan gå. Smerter og komplikationer synes at være reglen nærmere end undtagelsen, og tendensen virker helt klar: en visdomstand fører ikke andet med sig end problemer. Det er dog en sandhed med modifikationer, det skal selvfølgelig også nævnes at 1) de fleste fjernelser af visdomstænder sker uden komplikationer og væsentlige smerter, og 2) nogle gange er det slet ikke nødvendigt at fjerne dem. Lad os derfor bruge det følgende til at tage et kig på visdomstænderne uden en forudindtaget holdning om at det ikke kan gå andet end frygteligt galt – for det går højst sandsynligt godt.

Hvad er visdomstænder?

Det bør du vide om visdomstænder | TandCityEller sagt på en anden måde: Hvorfor har vi dem hvis de alligevel altid skal fjernes? Svaret er at visdomstænder er et slags evolutionært levn fra dengang, hvor mennesker havde bredere kæber, og hvor der dermed var plads til flere tænder, som kunne tygge en grovere og ubehandlet kost. Igennem mange generationer har menneskets anatomi gradvist ændret sig, og i dag er der ikke længere brug for visdomstænderne. Det betyder dog ikke at de bare forsvinder på kort tid. Selvom der nok kommer et tidspunkt, hvor mennesker ikke længere får visdomstænder, er det en evolutionsproces der sker så langsomt, at man nærmest skal op i “fugleperspektiv” for at se udviklingen. Den er dog i gang – nogle mennesker får nemlig ingen visdomstænder eller færre end de oprindelige fire.

Skal de nødvendigvis fjernes?

Det er en udbredt misforståelse at en visdomstand partout skal fjernes – det er ikke tilfældet! Hos nogle mennesker kan tandlægen med et røntgenbillede se om der er visdomstænder “gemt” i tandkødet, men det er klart at man ikke skal begynde at skære for at fjerne noget, som ikke ville være kommet ud på naturlig vis. I sjældne tilfælde kan en “skjult” visdomstand dog ligge i kæben på en sådan måde at den gør skade, og i så fald kræver det selvfølgelig at den bliver skåret ud. Bryder en eller flere visdomstænder derimod igennem tandkødet og vokser, skal der tages stilling til om de kan blive eller ej. I visse tilfælde kan en tandlæge skønne at der er plads til den/dem, og i så fald er der ikke grund til at foretage sig yderligere end at sørge for at børste grundigt og bruge tandtråd som man ellers ville have gjort. Tandlægen kan dog også vurdere at der er så lidt plads i kæben, at visdomstanden vil trykke for meget på de andre tænder, og at området vil være for svært at pleje og holde rent. Det kan føre til større tandproblemer som tandkødsbetændelse og i sidste ende også til paradentose. Er det tilfældet, bør visdomstanden fjernes hvilket sker ved lokalbedøvelse. Som regel vil der være en hævelse i dagene efter indgrebet samt smerter. De vil i de fleste tilfælde kunne klares med smertestillende medicin, der kan købes uden recept. Det lyder enkelt nok, så hvor stammer alle skrækhistorierne så fra? Svaret er nok at nogle visdomstænder bare kommer nemmere ud end andre, og sidder de ikke optimalt, er der desværre også en risiko for at de ikke kommer ud i et stykke. Derudover skal det siges at ethvert operativt indgreb uanset størrelse giver risiko for infektion, og er man så uheldig at der går betændelse i såret bagefter, kan det føre til større hævelser og et behov for penicillin. Dette sker dog heldigvis kun i sjældne tilfælde.

Find en klinik i Danmark som behandler visdomstænder

Har du en visdomstand, eller måske flere, som du overvejer at få fjernet, så er det en god idé at henvende sig til en erfaren tandlægeklinik for at få en vurdering af om det er nødvendigt. Her kan du få vejledning om hele processen og andre behandlinger hvis du har behov for en mere gennemgribende pleje af dine tænder. Husk at dine tænder skal holde hele livet, og den tid og de penge du investerer i dem i dag, får du igen mange år frem i form af et sundt og flot smil!
Bestil tid online