5 myter om mundskyl– TandCity

5 myter om mundskyl

Mange danskere anvender dagligt mundskyl som en del af deres daglige rutine. Det siges at mundvand er et fint komplement til tandbørstning, og kan reducere risikoen for tandkødsbetændelse og andre tandproblemer. Men hvor meget ved du egentlig om mundskyl? Her lister vi 6 myter om mundskyl som du bør tænke på, inden at du renser dine tænder.

1. Alle mundskylningsprodukter er lige gode

Myter om mundskylDer findes i dag et stort udvalg af forskellige mundskylningsprodukter på markedet, og mange tror, at alle produkter er mere eller mindre lige gode. Men lad dig ikke lure af reklamer. Mundskyl kan nemlig inddeles i to kategorier, kosmetisk og terapeutisk. Kosmetisk mundvand hjælper med at fjerne madrester fra dine tænder, reducerer bakterier og fjerner dårlig ånde, men mere end dette kan disse produkter ikke love.

Terapeutisk mundskyl indeholder derimod aktive ingredienser som æteriske olie, klorhexidin og fluorid, som har bevist at kunne reducere plak og minimere risikoen for hul i tænderne. Vær derfor altid omhyggelig når du vælger mundskyl, og læs indholdsfortegnelsen inden at du handler.

2. Tandskylning er skånsomt for dine tænder

Desværre findes der mange mundskylningsprodukter på markedet som indeholder store mængder alkohol. Langvarig anvendelse af disse produkter kan forårsage mundtørhed, hvilket kan lede til dårlig ånde og irritere orale væv. Derudover findes der studier, som viser en forbindelse mellem tandskylning og mundcancer. Men disse studier er begrænsede og mange eksperter siger, at der ikke findes tilstrækkelige beviser for at man kan drage denne konklusion.

Hvis du er bekymret over bivirkningerne, kan du købe alkoholfri skyllemidler i mange butikker. Men husk på at der findes andre ingredienser som endda kan forårsage skade på dine tænder og tandkød. Klorhexidin markedsføres ofte som en skånsom ingrediens med positive effekter, men kan på længere sigt forstyrre dine smagsløg.

3. Mundskyl fjerner dårlig ånde

En af de mest almindelige grunde til at anvende mundskyl, er at fjerne dårlig ånde. Men dårlig ånde kommer eksempelvis fra dine lunger, og tandskylning kan derfor kun lindre din dårlige ånde tilfældigt. Derudover kan spyt forårsage dårlig ånde. Når du anvender mundskyl, kan proteiner fra spyt blandes med mundvandet og mindske effekten af de aktive ingredienser.

4. En god gang mundskyl kan erstatte almindelig tandbørstning

Studier viser at tandskylning kan forbedre din mundhygiejne og reducere risikoen for tandkødsbetændelse. Men vær forsigtig, renseprodukt kan aldrig erstatte almindelig tandbørstning. At anvende tandbørste og tandtråd to gange om dagen reducerer mere plak og urenheder, end hvis du kun anvendte mundskyl. Husk derfor på at du kun bør anvende mundskyl som et komplement til din tandbørstning.

5. En hurtig skylning er tilstrækkelig

Plejer du at spytte din mundskyl ud efter et par sekunder? Så er du ikke den eneste. Mange tror at et skyllemiddel er stærkt, og klæber sig til tandkødet. Men for at få det meste ud af dit mundvand, bør du skylle i mindst 30 sekunder inden at du spytter ud. På denne måde får de aktive ingredienser lov til at virke, og din mund bliver renere.

 

Sådan bidrager mundskyl til god tandhygiejne

En god tandhygiejne kommer ikke af sig selv. Det kræver en målrettet indsats hver dag, som rækker ud over at børste tænder to gange om dagen og at supplere med tandtråd. De farvestrålende flasker med mundskyl i supermarkedet kan virke appellerende at købe med hjem, men hvad skal du være opmærksom på, når du vælger din mundskyl og virker det overhovedet? Og hvilken rolle spiller klorhexidin i jagten på bedre tandhygiejne? Læs med og bliv klogere på, hvordan du får en bedre tandhygiejne med mundskyl.

Forskellige typer af mundskyl

Man kan have en tendens til at tro, at alle mundskyl er lige gode, men dette er langt fra tilfældet. Mundskyl kan nemlig inddeles i to kategorier – kosmetisk og terapeutisk. Kosmetisk mundskyl hjælper med at fjerne madrester fra dine tænder, reducerer bakterier og fjerner dårlig ånde, men mere end dette kan disse produkter ikke love. Terapeutisk mundskyl indeholder derimod aktive ingredienser som æteriske olie, klorhexidin og fluorid, som har bevist at kunne reducere plak og minimere risikoen for hul i tænderne. Klorhexidin mundskyl benyttes til at desinficere og behandle betændelsestilstande, og den slags kan man selvfølgelig også have i munden i form af tandkødsbetændelse. 

Hvad hjælper mundskyl på?

Studier viser, at tandskylning kan forbedre din mundhygiejne og reducere risikoen for tandkødsbetændelse. Men vær forsigtig, renseprodukt kan aldrig erstatte almindelig tandbørstning. At anvende tandbørste og tandtråd to gange om dagen reducerer mere plak og urenheder, end hvis du kun anvendte mundskyl. Husk derfor på, at du kun bør anvende mundskyl som et supplement til din tandbørstning. En af de mest almindelige grunde til at anvende mundskyl, er at fjerne dårlig ånde. Men dårlig ånde kommer eksempelvis fra dine lunger, og tandskylning kan derfor kun lindre din dårlige ånde tilfældigt. Derudover kan spyt forårsage dårlig ånde. Når du anvender mundskyl, kan proteiner fra spyt blandes med mundvandet og mindske effekten af de aktive ingredienser. Udover de mere gængse mundskyl, kan man også bruge klorhexidin, som har lidt andre effekter. Klorhexidin er et antibakterielt middel, som fås i håndkøb på apoteket, og som kan anvendes i mange forskellige former, eksempelvis som creme, salve eller i flydende form. Har man kun erfaringer med midlet til udvortes brug (hvilket de fleste nok har), kan idéen om at bruge klorhexidin til mundskyl måske virke lidt fremmedartet, men resultatet taler for sig selv. Her får man et værdifuldt supplement til tandbørstningen og tandtråden, som rent faktisk virker. Og hvorfor? Fordi det i sidste ende ikke er tilsætningsstofferne med pebermynte og lignende, der giver en frisk ånde, men derimod fraværet af bakterier. Det er dét, man skal fokusere på. Fjerner man bakterierne, kommer den gode og friske ånde helt af sig selv. Vil man have et optimalt resultat, kan man med fordel bruge klorhexidin til mundskyl, da man her er sikker på, at den bakteriedræbende effekt er på sit højeste.

Hvordan skal mundskyl bruges?

Plejer du at spytte din mundskyl ud efter et par sekunder? Så er du ikke den eneste. Mange tror at et skyllemiddel er stærkt, og klæber sig til tandkødet. Men for at få det meste ud af dit mundvand, bør du skylle i mindst 30 sekunder inden at du spytter ud. På denne måde får de aktive ingredienser lov til at virke, og din mund bliver renere. Uanset hvilken slags mundskyl du bruger, er det vigtigt, at du bruger den som et supplement til tandbørstningen og en eventuel brug af tandtråd. Alt efter hvilket resultat du ønsker, at mundskyllen skal have, kan det være en god idé at inkorporere den i din daglige rutine, for virkelig at se resultater. 
Bestil tid online