5 myter om mundskyl– TandCity

5 myter om mundskyl

Mange danskere anvender dagligt mundskyl som en del af deres daglige rutine. Det siges at mundvand er et fint komplement til tandbørstning, og kan reducere risikoen for tandkødsbetændelse og andre tandproblemer. Men hvor meget ved du egentlig om mundskyl? Her lister vi 6 myter om mundskyl som du bør tænke på, inden at du renser dine tænder.

1. Alle mundskylningsprodukter er lige gode

Myter om mundskylDer findes i dag et stort udvalg af forskellige mundskylningsprodukter på markedet, og mange tror, at alle produkter er mere eller mindre lige gode. Men lad dig ikke lure af reklamer. Mundskyl kan nemlig inddeles i to kategorier, kosmetisk og terapeutisk. Kosmetisk mundvand hjælper med at fjerne madrester fra dine tænder, reducerer bakterier og fjerner dårlig ånde, men mere end dette kan disse produkter ikke love.

Terapeutisk mundskyl indeholder derimod aktive ingredienser som æteriske olie, klorhexidin og fluorid, som har bevist at kunne reducere plak og minimere risikoen for hul i tænderne. Vær derfor altid omhyggelig når du vælger mundskyl, og læs indholdsfortegnelsen inden at du handler.

2. Tandskylning er skånsomt for dine tænder

Desværre findes der mange mundskylningsprodukter på markedet som indeholder store mængder alkohol. Langvarig anvendelse af disse produkter kan forårsage mundtørhed, hvilket kan lede til dårlig ånde og irritere orale væv. Derudover findes der studier, som viser en forbindelse mellem tandskylning og mundcancer. Men disse studier er begrænsede og mange eksperter siger, at der ikke findes tilstrækkelige beviser for at man kan drage denne konklusion.

Hvis du er bekymret over bivirkningerne, kan du købe alkoholfri skyllemidler i mange butikker. Men husk på at der findes andre ingredienser som endda kan forårsage skade på dine tænder og tandkød. Klorhexidin markedsføres ofte som en skånsom ingrediens med positive effekter, men kan på længere sigt forstyrre dine smagsløg.

3. Mundskyl fjerner dårlig ånde

En af de mest almindelige grunde til at anvende mundskyl, er at fjerne dårlig ånde. Men dårlig ånde kommer eksempelvis fra dine lunger, og tandskylning kan derfor kun lindre din dårlige ånde tilfældigt. Derudover kan spyt forårsage dårlig ånde. Når du anvender mundskyl, kan proteiner fra spyt blandes med mundvandet og mindske effekten af de aktive ingredienser.

4. En god gang mundskyl kan erstatte almindelig tandbørstning

Studier viser at tandskylning kan forbedre din mundhygiejne og reducere risikoen for tandkødsbetændelse. Men vær forsigtig, renseprodukt kan aldrig erstatte almindelig tandbørstning. At anvende tandbørste og tandtråd to gange om dagen reducerer mere plak og urenheder, end hvis du kun anvendte mundskyl. Husk derfor på at du kun bør anvende mundskyl som et komplement til din tandbørstning.

5. En hurtig skylning er tilstrækkelig

Plejer du at spytte din mundskyl ud efter et par sekunder? Så er du ikke den eneste. Mange tror at et skyllemiddel er stærkt, og klæber sig til tandkødet. Men for at få det meste ud af dit mundvand, bør du skylle i mindst 30 sekunder inden at du spytter ud. På denne måde får de aktive ingredienser lov til at virke, og din mund bliver renere.
Bestil tid online